Μαντούδι 1976


Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ για τις κινητοποιήσεις των εργατών ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ - 1976 μία ταινία των: ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΠΙΡΗ βραβείο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1976.

 Το απόσπασμα του πανσπάνιου αυτού ντοκιμαντέρ μας το έστειλε με email  φίλος και συνάδελφος που το ανακάλυψε με τη σειρά του στο διαδίκτυο. Ευχαριστούμε

 Και λίγα λόγια για την απεργία 

 Στις 30 Μάρτη του 1976, 5.000 εργάτες στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη στο σημερινό δήμο Κηρεως ξεκίνησαν απεργία με αφορμή τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων (1.400 απολύσεις την περίοδο 1974-76). Η απεργία αποτέλεσε ένα γεγονός σταθμός για την μεταπολιτευτική Ελλάδα και έγινε κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Μαντούδι 76».

Η ταινία πήρε δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, φωτογραφίας και μοντάζ στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης του 1977 (ή αντι-φεστιβάλ όπως ονομάστηκε). Eνδεικτικό του αυταρχισμού είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η αποστολή 2.500 δυνάμεων καταστολής με 40 θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα (αύρες). Η απεργία κράτησε μέχρι τις 7 Απριλίου 1976 και σημαδεύτηκε από οδοφράγματα, άγριες συγκρούσεις, τραυματισμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις εργατών και συμμετεχόντων πολιτών.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος (13/4/2008)
"Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία. Τις επόμενες ημέρες οι εργάτες δεν διστάζουν να ξαπλώσουν στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν ένα λεωφορείο που φέρνει απεργοσπάστες από μακριά. Όταν τα καταφέρνουν, οι χωροφύλακες χτυπούν με δακρυγόνα και συλλήψεις. Στα επεισόδια τραυματίζεται μεταξύ άλλων μια έγκυος. Έχει τρέξει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες κοντά στους άνδρες και τα παιδιά τους που απεργούν. Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες ήταν χωροφύλακες ντυμένοι με πολιτικά, βαλτοί, προκειμένου να βρεθεί αφορμή για την επίθεση των ματ. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου